At vente et barn er en tid fyldt med glæde, spænding og forventning. På samme tid er det dog også helt naturligt, at der melder sig en masse spørgsmål. Det gælder især, hvis det er første gang, du skal være forælder, da det hele dermed kan føles lidt overvældende.
Derfor er det en god idé at være så godt forberedt som muligt, så du kan gå tiden i møde med ro i maven og fokus på det, der virkelig betyder noget. Der er mange måder at forberede sig på, og jo tidligere du begynder, jo mere overskueligt bliver det.
Få en NIPT, når det er muligt
En af de første ting, du kan overveje i din graviditet, er at få foretaget en Non Invasive Prenatal Testing (NIPT). Her er der tale om en både sikker og skånsom test, der analyserer fosterets DNA og giver dig viden om risikoen for visse kromosomafvigelser, herunder Downs syndrom.
Testen kan typisk tages allerede fra uge 10 og er et trygt supplement til den offentlige nakkefoldsscanning. Ved at få en NIPT tidligt kan du opnå en større tryghed og samtidig også føle dig bedre informeret, hvis du er nødt til at træffe valg omkring graviditetens videre forløb.
Køb ind til fødsel og tiden efter i god tid
Det kan være fristende at udskyde indkøbene til sidste øjeblik, men det bør du ikke gøre, da det er en klar fordel at være ude i god tid. Det gælder både i forhold til at få købt de ting, du skal bruge under selve fødslen, men også for det, du får brug for, når babyen er kommet hjem.
Sørg for at have det mest nødvendige klar: tøj, bleer, en babylift, autostol og basisudstyr til amning eller flaskegivning. Tænk også over, hvordan du kan gøre hjemmet klart, da der også her er en del, der skal være styr på.
Blandt andet er det vigtigt at gøre plads til puslebord og soveplads, og overveje at lave nemme måltider og fryse dem ned, så I slipper for at skulle stresse over maden de første par dage. Når du har styr på de praktiske rammer, bliver det nemmere at fokusere på din baby.
Tøv ikke med at søge professionel rådgivning
Du kommer sandsynligvis til at få et væld af gode råd fra venner, familie og internettet, men det kan hurtigt blive en jungle at finde ud af, hvad der er relevant for netop dig. Derfor bør du ikke tøve med at søge professionel rådgivning.
Tal gerne med din jordemoder, læge eller sundhedsplejerske, hvis du har spørgsmål eller bekymringer. De kan guide dig gennem alt fra kost og motion til fødselsforberedelse og psykisk trivsel.